Vaarbewijs

Vaarbewijs

Wil je zelfstandig gaan zeilen of varen met een motorboot, dan moet je al snel in het bezit zijn van een geldig Vaarbewijs. Met onze cursus Vaarbewijs verhoog je de kans om je vaarbewijs te halen aanzienlijk, mede doordat onze docenten ervaring hebben met de vraagstelling op het examen. Waar bij stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) bijna de helft van de cursisten zakt, ligt het slagingspercentage bij Kees de Vaan op maar liefst 80%. Dat betekent overigens niet dat je er zelf niets voor hoeft te doen.

Voor welke vaartuigen is het vaarbewijs verplicht?
Het vaarbewijs is verplicht voor waterscooters, jetski’s, rubberboten of motorboten kleiner dan 15 meter die harder kunnen varen dan 20 km/u. Ook voor het varen met zeilboten en motorschepen vanaf 15 meter die niet bedrijfsmatig worden gebruikt, dien je in het bezit te zijn van een geldig vaarbewijs. Bij eventuele controles kijkt men niet zozeer naar het aantal pk’s, maar wel of de combinatie boot/motor harder kan dan 20km/u. Een opblaasbare boot met meer dan 6 pk haalt deze snelheid al gauw.

De vaarbewijs examens gaan naar het CBR (vanaf 1 Januari 2020)
Er zijn plannen om een praktijkexamen in te voeren voor het vaarbewijs. In België is het sinds 2015 verplicht om praktijklessen te volgen. België volgt hiermee het voorbeeld van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland en Italië. Zorg dus dat je de praktijk voor bent en schrijf je direct in.

Cursusdatums
Wij geven les op 14 plaatsen in Nederland , bekijk de cursusdatums op www.nuvaarbewijs.nl

 

Vaarbewijs 1

Vaarbewijs 1
Vaarbewijs 1 is geldig voor het varen op de binnenwateren met uitzondering van de Westerschelde, Oosterschelde, Waddenzee, Eems, Dollard, IJsselmeer, IJmeer en het Markermeer. Ben je in het bezit van Vaarbewijs 1, dan mag je met een vaarbewijsplichtig schip wel varen op rivieren, kanalen, kleine meren, alsmede de Gouwzee en de Randmeren (Gooimeer t/m Ketelmeer/Zwarte Meer). De kosten van Vaarbewijs 1 (VB-1) bedragen € 150,-. Het boek ‘Studiewijzer Vaarbewijs’ met 700 oefenvragen is los verkrijgbaar voor € 20,-.
Kijk voor meer informatie opwww.vaarbewijswijkenaalburg.nl.

Leeftijd kandidaten
Er is geen ondergrens in leeftijd voor deelname aan de examens voor het Klein Vaarbewijs. Deelnemers onder de 18 dienen zich wel officieel te legitimeren met een geldig document. Het Klein Vaarbewijs zelf kan wettelijk pas worden afgegeven als de kandidaat 18 is (geworden).

Vaarbewijs 2

Wil je gaan varen op grotere wateren, zoals de Westerschelde, Oosterschelde, Waddenzee, Eems, Dollard, IJsselmeer, IJmeer en het Markermeer, dan heb je het Aanvullend Vaarbewijs nodig. Je kunt de cursus Vaarbewijs 2 Aanvullend (VB-A) alleen volgen, indien je al in het bezit bent van Vaarbewijs 1 (VB-1).

Het is mogelijk om Vaarbewijs 1 (VB-1) en Vaarbewijs Aanvullend (VB-A) in één keer te halen, maar dit raden wij sterk af gezien de moeilijkheid van de cursus Vaarbewijs Aanvullend. Beter is om eerst Vaarbewijs 1 te halen en daarna Vaarbewijs 2 Aanvullend. De kosten van Vaarbewijs 2 (VB-2) bedragen € 165,-. Voor het boek ‘Studiewijzer Vaarbewijs’ met 700 oefenvragen betaalt u € 20,-.

Examen Vaarbewijs Aanvullend (VB-A)

Examen Vaarbewijs Aanvullend (VB-A)
Je krijgt anderhalf uur de tijd om 23 multiple choice- en 2 open navigatievragen te beantwoorden. Op de kaart van het Markermeer en Texelstroom moet je onder meer koersen, peilingen en stroom- en plaatsbepalingen kunnen uitzetten en berekenen. Dit zijn dezelfde kaarten die je bij een cursus krijgt. Om te slagen moet je minimaal een 7 scoren.

Cursuslocaties Vaarbewijs Aanvullend (VB-A):
De examens voor de cursus Vaarbewijs Aanvullend (VB-A) worden afgenomen in Alkmaar, Den Bosch, Dordrecht, Zoetermeer en Zwolle. Bel voor onze cursusdata: 0416-693068.

Inhoud cursus Vaarbewijs Aanvullend (VB-A):
-Koersen uit de kaart halen en in de kaart zetten
-Waypoints bepalen
-Dieptes berekenen bij zowel laag als hoog water
-Van alles over weerkaarten

Leeftijd kandidaten
Er is geen ondergrens in leeftijd voor deelname aan de examens voor het Klein Vaarbewijs. Deelnemers onder de 18 dienen zich wel officieel te legitimeren met een geldig document. Het Klein Vaarbewijs zelf kan wettelijk pas worden afgegeven als de kandidaat 18 is.

 

150,- Vaarbewijs 1 (VB-1)

De kosten van Vaarbewijs 1 (VB-1) bedragen € 150,-.

Standaardpakket
165,- Vaarbewijs 2 (VB-2)

De kosten van Vaarbewijs 2 (VB-2) bedragen € 165,-.

Standaardpakket
20,- Studiewijzer Vaarbewijs

Voor het boek ‘Studiewijzer Vaarbewijs’ met 700 oefenvragen betaalt u € 20,-.

Standaardprijs

Stel ons je vraag